Jag har inte slutat skriva, inte alls. Men jag har haft fullt upp med att starta upp min egen hemsida. Jag vill ha en personlig adress för mitt bloggande och jag vill ha en hemsida där jag kan presentera mig och mitt bokprojekt. 
 
På sidan vardagsfundror.se bloggar jag om vardagliga funderingar, så som jag gjort här.
Och på sidan annahellqvist.com skriver jag om mitt bokprojekt och skrivaprocessen. Den sidan tar alltså enbart upp skrivande.
 
Välkommen dit!
besök, dagar, kreativ,
Ibland mår man bara så där, tråkigt. Som idag. Och jag vet inte riktigt varför. Kanske var det läsningen igår av artiklar om refuseringbrev och bloggar med misslyckade wannebe´s. Inte blev det väl bättre av att läsa i min bok hur man inte ska förvänta sig att bli rik på sitt skrivande. Om man ens blir utgiven. Det enda man kan förvänta sig är troligtvis motgångar. Nä det var bara jämmer och elände. Då kommer den där känslan över mig att jag är så himla trött på att kämpa. För det har jag, kämpat alltså, och jag gör det fortfarande. Ingen rast och ingen ro. Inte nog med det, det har hänt att folk omkring mig uttrycker någon form av avundsjuka. Vilket jag inte förstår alls. Jag kan bara tänka "varför???". Var finns det att vara avundsjuk på? Är det för att jag på något mirakulöst sätt ändå lyckas överleva. Trots allt.
 
Sen läser jag en bit till i min bok. Den där boken som ska ta mig genom skrivarprocessen, som ger mig tips och råd och roliga uppslag. Tills nu. Nu är jag nämligen i slutet och nu ska jag möta verkligheten. Då tar författaren upp det här med sin vän, hon som dog i cancer, där läkaren ger henne (författaren) ett ord på vägen och sen talar hon om för mig att jag ska leva som om jag skulle dö i morgon. 
 
"Lev som om du skulle dö i morgon". Sug på den en stund.
 
Jag vet i alla fall hur jag inte vill ha det. Så jag tar fram Bodil Malmstens bok och slår upp sidan 68 där det står "Ta ut det i förväg" - "Ta ut glädjen i förväg". Det gäller allt, inte bara skrivande. Så det tänker jag göra. Jag säger alltså inte OM, jag säger NÄR jag blir utgiven, då bjuder jag på champagne!
dagar, överleva, överraska,
En sak jag noterat, och som nog faktiskt fascinerar mig, är ett fenomen som verkar finnas lite här och där men framför allt i Gävle. Har till och med sett upprörda insändare i temat. Det är det här med vilken sida man ska gå på när man möter någon. Här är man nämligen övertygad om att man alltid ska möta någon på höger sida. Som om man var en bil. Och det är just därför jag måste ställa mig lite frågande till varför man anser att just höger sida är rätt. Jag menar, när man faktiskt ska gå på vänster sida när man går på en bilväg (om det inte finns trottoar). Man ska ju gå mot trafiken. Vilket innebär att man då passerar andra gående på vänster ("fel") sida. 
 
När jag först hörde talas om det här, ny i Gävle, trodde jag inte på det. Men ganska snart insåg jag att det verkligen är så här. Speciellt när man möter män, äldre män. De går med bestämda steg, som ångmaskiner, fram och ser demonstrativt till att du tvingas gå till höger. Blicken man får om man inte snabbt rättar sig i ledet säger allt. Om de nu inte också får ur sig ett mutter och irriterat grymtande. Så ibland, bara för att ställa till det för dem, tar jag ett ordentligt kliv åt sidan så att de blir tvungna att gå förbi mig till vänster. Jag gör det inte tidigt, på avstånd, utan kör ett chickenrace tills vi är ganska nära och strax innan vi passerar går jag till vänster. Deras förvirring blir total. Jag ser hur de för ett ögonblick överlägger med sig själva om det ändå inte ska gå till höger men inte hinner förrän jag är förbi. Troligtvis svär de över "kärringar" eller nåt men de ser inte hur jag ler och skrattar för mig själv där vi går med ryggen mot varandra. Åt motsatt håll.
promenad, rutiner, skratt, överraska,
Språkrådet har en webbutbildning där du kan få allmänna skrivråd för beslut, längre texter, e-post och webbtexter. 
 
Webbutbildningen är ett samarbete mellan nio olika myndigheter. Vill man så kan man gå igenom hela utbildningen eller välja de avsnitt som passar bäst. Utbildningen innehåller både information om språkutveckling och ger exempel på olika praktiska övningar. Det tar ungefär en timme att gå igenom alla kapitel.
 
Jag har länge tänkt och nu kommit fram till att jag ska skaffa mig en hemsida. Jo jag har en sen tidigare som är skapad med min mac men det känns inte riktigt bra. Av flera anledningar. Jag är väldigt låst till de mallar som macen erbjuder utan någon möjlighet att påverka speciellt mycket. Texter som skrivs kan få väldigt intressanta utformningar då vissa bokstäver byts ut och framför allt, den går bara att uppdatera hemifrån. Så därför letar jag nu runt i alla wordpressmallar och har totalt gått vilse. Jag hamnade nämligen i den flik där man presenterar hundratals sidor som använder wordpress. Jösses! Det är lätt att bli osäker och spendera timmar på kvällarna till det här. För man vill ju ändå ha en sida som inte ser ut precis som alla andra. Inte jag i alla fall. Men men, det kommer att ske någon gång under våren att jag tar steget ut. Webbadress är redan bokad. Bland annat kan man maila mig på me@vardagsfundror.se om man skulle vilja.
 
Och det här med mallar ... alltså, man får väl leka runt lite och byta mall om det skulle visa sig att det inte funkar. Istället för att få ont i huvudet av att leta runt. Man måste inte vara perfekt redan från början ... :)
Jag tror att alla någon gång önskat att de kunnat förutse framtiden. Någon kanske söker upp en spådam. Men frågan är om det hade varit så mycket bättre bara för att man vet vad som komma skall. Och vad är det man vill veta. Ja inte är det tråkiga händelser. Man vill veta om man hittar den där drömmannen, barn, hus, drömjobbet osv. Man tror på nåt sätt att bara jag vet det så kan jag ta det lugnt. Men om man nu får veta att det där drömhuset inte blir mitt utan någon annans. Hur ska man då kunna tänka och hitta andra lösningar om det redan är förutbestämt att man ska bo i lägenhet eller vad nu svaret blev. Eller om du får veta att du inte får det där drömjobbet men kommer vara nöjd ändå. Är man verkligen det då? Det finns ju inte längre några mål att se fram emot. 
 
Och hur gör vi i vardagen? När vi får ett besked om t.ex sjukdom som inte märks nu men som kommer att eskalera, hur lätt är det inte då att redan nu känna av den. Den som bestämt sig för skilsmässa har redan sett framför sig hur mycket bättre allt kommer att bli medan den som vill vara kvar ser katastrofen framför sig. Eller ett besked om att anställningen upphör om några månader kan få en person att känna sig arbetslös redan nu och undra hur pengarna ska räcka till eller vart man ska ta vägen. För visst är det väl så, att tråkiga besked är de vi bäst tar ut i förväg. För vi vet hur det kommer att bli, vi har varit med förut, vi känner den där personen osv osv. Sen när vi väl är där, när allt visar sig bli på ett helt annat sätt, då har vi ägnat det senaste halvåret åt att ta ut något som aldrig sker. Till vilken nytta?
 
Jag säger inte att jag på något sätt är bättre. Inte alls. Även om jag önskade att jag visste redan nu att allt ordnar sig ägnar jag några dagar åt att bekymra mig över det som komma skall. Men jag vet också att saker och ting är under ständig förändring. Lösningar som vi inte visste fanns dyker upp. Ska man då se dessa är det nog bra att fokus ligger på att ta dagen som den kommer och inte låta bekymmer över något vi inte vet någonting om stå i vägen och skymma sikten. 
 
Det finns så många positiva uttryck som bombaderar oss dagligen. Tänk si, tänk så. Ibland blir man nästa spyfärdig. Ja faktiskt. Så istället tar jag till ett av Kapten Haddocks kraftuttryck "Vid alla avsvansade smådjävlars löständer" och tänker att nu ska ni nog få se (fast jag säger det nog mest till mig själv :).
På bloggen alltså. Jag blev så irriterad på att länkar inte syntes som länkar. Så nu har jag valt en annan bloggmall. Men jag är fortfarande en och samma person som tidigare. Det blir nog lite mer färgändringar och så också sen, bara så att du vet. Det är bra att inte hamna i rutiner *fniss*.
 
Hepp!
Jag gillar att läsa tidningen. Det jag först läser är rubrikerna. Inte bara för att hitta något som intresserar utan också för att leta roliga, tokiga, annorlunda rubriker. Sen letar jag ord. Det här med kraftuttryck speciellt. Kan nästan jämföras med tonåringarnas försök att ta till ord och uttryck som vi vuxna inte ska förstå eller där man saknar ord för att verkligen uttrycka det man känner och då måste ta till det värsta man kan hitta. Som fettbra, suger osv. I min värld är dessa ord inget man förknippar med något positivt. Det är lika motsägelsefullt som att något är skit-bra eller skit-gott, egentligen. Det får mig mest att tappa aptiten.
 
Framför allt är det väl när det gäller väder som tidningarna försöker överträffa varandra. Från en stilla kvällbris blåser det upp till orkan. Snön skapar totalkaos och det är extremväder. Som om det skulle snöa mer i år än det någonsin gjort. Men vad gör man när alla dessa kraftuttryck använts och misshandlats på det här sättet? Blir det fettextremt snökaos då? Eller retirerar man så som expressen hade gjort igår då de skrev våldsamt snörusk. Lite gulligt tycker jag. Men kanske lite för gulligt? 
 
Någon som är riktigt bra på det här med kraftuttryck är ju Kapten Haddock. Jag hittade en sida som försökt att samla så många som möjligt av dessa. Så om det tryter och ni behöver lite hjälp på vägen kan ni ju alltid ta en titt här 
 
Vid alla glödstekta gulsparvar! - som Kapten Haddock skulle ha sagt
dagar, skratt, väder,
Ni vet vad man säger om skomakarns barn som går i trasiga skor. Det gör inte jag. Går i trasiga skor alltså. Men nu var ju visserligen inte min far skomakare, han var för författare (och lite till). Fast jag har en hel del böcker av diverse slag. Håller ihop gör de också. Det skulle väl vara det där att mina texter ibland haltar. Skulle tro att orsaken till detta mer beror på prestationsångest om jag ska vara ärlig. Vilket kanske i och för sig har med min far att göra. Trots att han var min far så växte jag inte upp i hans hem. Istället fick jag ytterligare en person som påverkade mitt liv. Min styvfar. Han var juvelerare. När det gäller smycken så är jag fullständigt hopplöst slarvig. Vet inte hur mycket juveler som försvunnit under årens lopp. Jag har nämligen en benägenhet att ta av mig dem lite var som helst och sen kommer jag inte ihåg var jag lagt dem. I tonåren fick jag ett smyckeskrin som jag fortfarande har. I detta ligger det alla möjliga små skatter. En lapp som jag fick när jag pryade i nian. Ett foto på min mamma. Ett armband som jag fick när jag var väldigt liten (ligger i en tändsticksask). Sen ligger det nog något silverhalsband också har jag för mig. 
 
Det här med att jag tar av mig smyckena har i och för sig lite med arvet från min far att göra. Precis som honom har jag svårt att ha på mig saker så som ringar, armband osv. När han blev hedersdoktor t.ex smugglade han av sig ringen under bordet under middagen. Då hade han hållt ut länge nog. Jag är ju från den generationen som hade armbandsur. Tiden innan mobiltelefonerna eller andra digitala hjälpmedel. Då höll man reda på tiden med hjälp av armbandsklockor. Det gick ganska bra ändå. Men jag började utveckla ett beteende då jag plockade av mig klockan så fort jag kom hem eller när jag inte tyckte att den behövdes. Och värre och värre blev det. Tills jag en dag inte kunde hitta den alls. Hur jag än letade. Efter 14 dagar dök den upp när jag av någon anledning vände på mina gummistövlar. Då beslutade jag mig för att sluta ha den på mig helt. Detta är nu snart 30 år sedan. Men jag hade koll på hur mycket klockan var ändå. Precis som hundägare lär sig att se andra hundar före dem lärde jag mig att se klockor överallt. Beteendet att plocka av mig klockan överfördes nog nu till mina smycken istället. 
 
I veckan hade jag på mig ett par örhängen som jag inte sett på ett tag. Min kollega kommenterade och jag var ganska nöjd med att ha hittat dem igen. Dessa tänkte jag ha på mig idag för de skulle passa så bra till tröjan. Men de är fullständigt borta. Borta är också minnet av att jag tagit av mig dem. Jag har letat på alla de platser jag i vanliga fall brukar befinna mig - köket, framför datorn, vid skrivbordet, vardagsrummet, badrummet. Men ingenstans. Jag har försökt komma ihåg vad jag hade på mig då i veckan och kollat genom byxfickor, fickor på tröjan. Jag har letat på nattduksbordet, på stolen jag lägger mina kläder. Antagligen dyker de upp till slut på något ställe jag minst anar. Det kan ju också vara så att någon katt hittat dem och puttat ner på golvet. Det brukar höras när man dammsuger.
 
Kan bara konstatera än en gång att jag inte ska ha några dyrbara smycken hur mycket estet jag än är och uppskattar vackra saker. Så fort de på något sätt sitter fast på mig kommer det där beteendet fram och jag måste ta av (obs! gäller ej kläder :).
 
dagar, helg, hemma,
Ja, så är det. Ständigt under utveckling. Har man väl kommit igång så är det svårt att sluta. Skulle inte förvåna mig om jag blir en sån där pensionär som går på Folkuniversitetet när jag egentligen ska sitta i gungstolen. Men det är ju så kul. Och jag väljer ju sånt som intresserar och fascinerer mig.
 
Jag gick in på antagning.se för att kolla in höstens kurs i Kreativt skrivande. Och så upptäckte jag att idag var sista dagen att anmäla sig till sommarkurs. Jamen man kan ju bara kolla, tänkte jag, kolla om det finns något intressant. Det slutade med att jag nu har anmält mig till en sommarkurs på distans i Växjö - Chick lit, en kurs om kvinnor i litteraturen. Tänkte att det kan vara intressant för mig och för den bok jag skriver på. Sen anmälade jag mig förstås till Kreativt skrivande III (halvfart, distans), en kortare kurs "Att skriva på webben" (distans 7,5hp) och IT-rätt (distans 7,5hp). De kortare kurserna löser av varandra och går på halvfart plus att jag kan delvis göra dem på arbetstid. Skriver gör jag ju hela tiden.
 
Nu finns det inga garantier för att man kommer in på alla kurserna. Det beror ju helt på hur många som söker. Jag har sökt kurser för webben förut där konkurensen varit hög. Så vi får se. Sen har jag ju inte heller tackat jag till allt än. En tjej på kursen i Växjö frågade mig om jag hade något speciellt mål med kursen. Hon hade inte det, läste mest för att det är kul. Och lite så är det ju för mig också. Jag läser ju för att jag verkligen behöver det stödet för att våga komma igång med skrivandet. Sen när det gäller det där med utbildning .. ja, jag vet inte. Det är så mycket snack om att man ska utbilda sig. Men här sitter jag mer 345 hp och det har tyvärr inte gett mig den där tryggheten av ett fast jobb. Än. Men det stoppar inte mig från att gå vidare. Jag kan helt enkelt inte stå still. Eller så har jag ett liv som känns otillfredsställande :) Hur det än är så ser i alla fall jag fram emot sommarens kurs. Lite böcker att läsa i hängmattan kanske? Kan det bli bättre.
Vaknar när sambon går upp och kan inte somna om. Jag som får. Speciellt idag får jag sova lite längre. Men sömnen vill inte komma tillbaka. Varför jag sträcker mig efter mobilen och startar upp twitter kan jag inte riktigt förklara. Antar att jag vill förmedla mitt dilemma till omvärlden. Där möts jag av Paolo Robertos twitter "Snooze eller löpning? Jag säger inte att det är enkelt..." Jag försöker snooza. Det går inte så bra. Efter fem minuter ger jag upp. Jag får väl börjar jobba tidigt idag då så kan jag sluta tidigare.
 
Dusch, kläder och tidning till frukost. Med kaffekoppen på väg upp i trappan stannar jag. Vänder tillbaka ner till köket. Häller kaffet i en termosmugg. Tar på mig ytterkläderna och ger mig ut på en morgonpromenad. 
 
 
Jag har länge varit sådan som finner mina mest kreativa stunder och tankar när jag är ute och går. Det kräver en promenad på strax över 15 min, för det är först då jag rensat bort skräptankarna och de nya trillar in. Idag har jag mycket kreativt arbete som ska göras så vad kan väl inte vara bättre än att börja morgonen med en promenad. Och nu, efter en 30 min runda med kyla bitandes i kinderna känner jag mig nöjd och redo att anta dagens utmaningar.
 
Ibland är det värt att unna sig 30 min.
 
dagar, jobba, kreativ, morgon, promenad,
Jag mötte en kvinna på gångvägen. Hon var så lik en bekant. Blev så osäker. Är det hon? Nej, jo, nej det är det inte, eller? Hon ler mot mig och det gör mig osäker, det är nog hon. Så jag stannar till och påbörjar min mening "jag kände inte igen dig i mössa" men just som hon vänder sig mot mig ser jag att det inte alls är någon bekant. Så jag fortsätter min mening "men nu ser jag ju att du inte är den jag trodde du var." Vi skrattar till båda två. Så säger hon "Och jag log mot dig för du såg så trevlig ut." Skrattande vänder vi oss om och går åt varsitt håll. Jag, med känslan av lycka i magen.
 
Ett leende, en förveckling och ett gott skratt kan verkligen göra en dag. Tack du okända människa för så fina ord.
dagar, promenad, skratt,
Vet inte hur eller varför men på måndag eftermiddag fick jag plötsligt känslan av att det var onsdag dagen efter. På tisdagen fortsatte det. Och onsdag. Det innebär med andra ord att jag idag borde känna fredag och om jag nu gör det, vad händer då i morgon, glömmer jag bort att gå upp då? Jag har full förståelse för dagvilsenhet om man varit på resande fot eller haft ledigt. Det har inte jag. Inte den här gången. Helgen var en av de första på länge som jag varken var sjuk eller reste. Jag kunde bara vara. En sån där helg som man behöver ibland. Kanske är det det som är orsaken, att jag faktiskt hade en helt vanlig helg utan störningar? Hur som helst så tar vi och rättar till det i helgen och blir bjudna på middag i Ljusdal. Få se om jag kan hålla mig från att hoppa av på vägen och besöka mitt lilla pepparkakshus.  Å andra sidan, isbeläggningen på vägen lockar inte riktigt till promenaden. 
dagar, helg, jobba,
Vaknade bryskt upp ur min törnrosasömn med känslan av att det nog var lite för ljust i sovrummet. Och mycket riktigt. Mobiltelefonen som skulle väcka mig med vacker sång av Bofink tycks ha satt sig i vinterläge. Det vill säga, är helt tyst. Trots att jag vet att det där tåget som går om en halvtimme kommer jag inte att hinna med, trots detta, rusar jag upp. Med den följden att kroppen skakar så där som den gör när den inte fått sträcka på sig i lugn och ro. In i duschen och ner i köket. Där man inser att det nu finns tid att för en gångs skull äta frukost hemma. Fast det är klart, termosmuggen med kaffe är ändå ett måste på tåget. Så är det.
 
Att det var - 12 grader kändes sådär. Jag liksom börjar känna ett behov av att vägra vinter, är trött på jackan, skorna börjar bli dammiga och överdragsbyxor orkar jag inte längre dra på. Dessutom så vet man ju att det bara är på morgonen det behövs och på eftermiddan ska de knölas ner i en väska. Så jag fryser på väg till tåget och bannar isen som vägrar smälta.
 
Konstig känsla fick jag på tåget när det var så väldigt få passagerare. Så väldigt mycket senare var det ju inte, bara ett tåg senare. Fast det betydde att jag idag utsattes för lite färre människor med influensa eller vad de nu kan tänkas ha. Tackar för det.
 
Med uppkoppling på tåget har man alltid möjlighet att börja sin jobbdag även om skrivbordet ser annorlunda ut. Ändå inte ett helt fel att påbörja sin dag på. Trots alls är jag ganska nöjd. De yrvakna skakningarna och den bitande kölden har jag snart glömt. Tills jag åker hem igen i alla fall ....
 
 
frukost, jobba, morgon, tåg,
Jag brukar inte men måste nog faktiskt ... jo nu gör jag det - rekommenderar en restaurang i Gävle. Det som är annorlunda med den här restaurangen är att man satsat på en LCHF-meny och man har verkligen lyckats. Till lunch finns det ett alternativ med kött eller fisk men är man vegetarian byter det ut mot halloumni . På kvällarna finns det ett större utbud och då bland annat pizza och hamburgare. Det ska jag prova någon gång men idag var det lunch. På salladsbordet fanns det LCHF-vitlöksdressing och ett helt fantastiskt gott LCHF-bröd. Det såg ut som foccacia och smakade ljuvligt. Har googlat runt lite och tror att det kan vara det här receptet http://annikarogneby.se/lchf/foccacia-recept-hamtat-ur-nya-boken/ (eller snarlikt) som jag hittade på Annika Rognebys blogg 
 
Vad heter restaurangen då? Hotel City i Gävle förstås
 
Bästa med LCHF är att jag som glutenintolerant kan äta allt - tjohoooo!
 
 
besök, lchf, lunch,

Alltså, det här med frukost är inte jag så bra på. Jag minns vid ett tillfälle då jag var väldigt ung och nykär då jag släpade mig upp 5:20 på morgonen och tvingade i min en stor stadig frukost. Det var te/fkaffe, flingor och macka. Till att börja med så är det alldeles för tidigt för mig och för det andra så har jag aldrig haft vanan att äta en stor och stadig frukost.

Jag är uppväxt med att sitta ensam (tråkigt!) och sleva i mig en tallrik flingor med mjölk. I tonåren bestod min frukost många gånger av en Caffe au lait, ståendes i köket på väg mot ytterdörren. Så har det sen fortsatt, med minsta möjliga frukost (utom när jag var så där nykär i en frukostälskare). Helt utan frukost kan jag inte gå, då mår jag dåligt, men några mängder är inte min grej. Om man nu inte är på hotell och kan njuta i lugn och ro länge. För det är väl det som det hela handlar om. Jag behöver tid, jag behöver vakna till, kanske vänta en halvtimme - timme innan frukost, för att må bra. Detta är sällan möjligt att kombinera med ett heltidsarbete, ännu mindre med ett heltidsarbete som man ska pendla till (= gå upp tidigt och rusa iväg). Det har hänt att jag tagit med mig en "smörgås" till förmiddagsfikat och det funkar sådär.

Nu när jag pendlar är termosmuggen med kaffe det allra viktigaste på hela morgonen. Den kan jag avnjuta i lagom takt medan tåget rusar fram genom skogarna. Det är det där om man ska ha något till och det skiftar. En smörgås gjord på kesobröd (fast jag oftast byter ut keso mot philadelfia) hänger ibland med. Kesella med hallon har också varit min favorit tidigare. Då går jag ner i frysen och letar upp hallon från i somras och blandar ihop med kesella i en burk och packar ner i väskan. Kesella är ju lite speciellt. Man ska inte tro att kesella som kesella eller kvarg som det också heter. Många är väldigt förtjusta i Lidls kvarg, men frågan är om det inte mest är priset man är förtjust i. Arlas kvarg tycker jag är lite besk så den undviker jag faktiskt. Om man nu inte väljer den smaksatta förstås, den är kanongod men innnehåller också en del kolhydrater som är onödiga. Jag testade ICAs kesella och blev glatt överraskad, den var kanongod. Men det är bara lättvarianten som finns i lite större förpackning och jag har föredragit den fullfeta. Lindahls youghurt har jag tyckt bra om sen tidigare, både grekiska och turkiska, den ryska kostade mer än den smakade.

Nu har Lindahls kommit med en kvarg i en stor förpackning och det är klart, testa måste man ju. Jag kan bara säga - underbar! och min nya favorit. Framför allt så gillar jag att den har en ganska fast form. De här varianterna som blir lite rinniga gillar jag inte alls. Lindahls kvarg, en skvätt grädde och sommarens hallon eller blåbär, rör om och njut. Jag äter det långsamt, sked för sked, njuter och det gör mig nöjd utan problem ända fram till lunch. Solen har ju börjat gå upp lite tidigare på morgonen nu så om jag vaknar innan klockan går jag upp och äter kesellan hemma, men kaffet tar jag på tåget i min älskade termosmugg. Den behövs när man skriver :)

 

 
Ja just det, Lindahls har en keso också, den är inte lika bra, smakar lite för syrligt för min smak. Föredrar Arlas. Det gäller även creme fraiche där Arlas är den allra bästa, de andra sorterna, framför allt butikernas egna märken (favorig, garant osv) ger jag inte mycket för. De kan gå i matlagningen men inte i kalla såser eller som det är. 
 
Med andra ord, det gäller att pröva sig fram, hitta sin favorit och framför allt inte tro att det bara för att det har samma namn är samma sak.
frukost, hemma, kesella, lchf,