Nu har vi varit iväg. I helgen gifte våra vänner sig i Polen. Vi flög från Skavsta och kom fram i mörker och åkte hem i dimma.

Fredag kom vi alltså iväg - mot Katowice. Med på samma plan var ytterligare två bekanta från jobbet så vi skulle bli fyra som delade taxi. Inga problem att hitta en taxi och åka de fem milen till hotellet. Vi hade blivit rekommenderade att antingen ta taxi eller hyra bil. Varför förstod vi när vi kom fram. Våra planer att springa ner på stan efter frukost grusades genast, vi befann oss ute i "noware" med lite skog och vatten omkring oss. Installation på rummen och sen en öl i baren. Belysningen var väldigt knapp, man sparade nog in på de flesta lamporna. Att man sparade in märkte vi också på rummet för det var genomkylt eftersom elemetet var avstängt. Det slog vi på och lyssnade hela natten till brummandet då det slog på och av, på och av.

Frukost, en lite promenad i omgivningen, klädbyte och sen iväg i buss mot kyrkan som låg i Glowice, 3 mil därifrån. Nu såg vi i alla fall en del av landet. I bussen var det vi, våra vänner och en salig blandning av finnar och polacker. Eftersom brudgummen inte är katolik fick det bli en protestantisk kyrka. I sten. Den var iskall. Mina fötter försvann någonstans där under akten. En akt främsta på polska med inblandning av finska och engelska. .... ja jösses....

Så iväg till festen. In kommer brudparet och hurrar gör vi. Sätter oss till bords och börjar med soppa. Alla är nog lite hungriga vid det här laget för klockan är fyra och vi har inte ätit sen frukost. Vid den här tiden vet vi fortfarande inte att det är en fördel att inte ha ätit sen frukost.
Efter soppa kommer fat på fat på fat med potatis, kroketter, surkål, rödkål, sallad, gnochi, ett val på tre olika köttbitar, sås och säkert en hel del mer som jag bara inte kommer ihåg.
Mitt i maten! Börjar dansbandet (två män och en kvinna i rosa skjortor) höja rösten och nu är det dags för brudvals. Vi ser ner på våra tallrikar och tänker att "ja, man får väl äta kall mat sen då" för det är ju ofint att inte gå ut på dansgolvet. När brudparet svängt runt är det fri dans. *hmmm*

Tillbaka vid matbordet ser vi att tallrikarna är borttagna och med dem all maten *öh???*. Ja ja, okej tänker man, lite snopet men vi har väl ätit tillräckligt så när kakfat med olika "bakelser" kommer in tar vi en sån och kaffe.

Sen är det dans igen! När bandet spelat några låtar spelas en trudilutt som jag så småningom förstår har en text som antagligen säger "nu går vi till bords igen"... eller nåt. För vid bordet sitter vi nu åter. Då kommer det in kallskuret! Kött, fisk och div annat.

Dans! "Lekar" - t.ex alla tjejer i en ring och alla män i en utanför. Eller alla tjejer dansar i ring runt brudgum och "slåss" om att få dansa med honom, samma sak med bruden och männen.

Bröllopstårta!

Dans! Fjantiga lekar igen!

Mer mat! den här gången kött som brinner på tallriken som kommer in. Och nu är klockan väldigt nära midnatt. Under hela den här tiden har vi druckit vin och just nu står ytterligare en iskall flaska vodka på bordet Fram kommer också en ölpump och kvar på sidobordet står fyra champagneglas för den som vill dricka ur dem. Brudgummens finska far och hans gudmor håller tal. Polacker gör inte sånt, de leker tokiga lekar istället och serveringspersonalen uppfattar inte ens att det är någon som talar.

Dans! osv osv. Brudparet ser väldigt trötta och bleka ut. Vi är också ganska trötta (och mätta!) men ingen vet om det är okej att gå före brudparet eller inte. Till slut smiter vi iväg. Då är klockan halv ett.

Frukost nästa morgon möter vi ett brudpar som är nöjt men inte har så mycket kvar att säga, tröttheten hänger kvar förstås för att inte tala om vodkan *ha ha*. Bruden säger matt att när klockan var två gick de och la sig fastän det var några gäster kvar för då höll de på att kollapsa. Då inser jag att här går inte brudparet först, här går de sist. Vårt dåliga samvete kan vi lägga bort, vi gjorde dem en tjänst som gick när vi gjorde.

Någon större frukost blir det inte och jag kommenterar all denna mat vi ätit och får ett förvånat svar "tycker du att det var mycket? det var ju mindre än vad man brukar ha på ett polskat bröllop".

Alltså kortfattad sammanfattning: på ett polska bröllop äter man, dricker och dansar, allt i en salig röra.
Visserligen har termometern inte visat så mycket mer än +2 men solen har gassat, katten kollat efter om kattmyntan tagit sig än och skatorna kuttrat i träden. Det har känts som en riktigt härlig vårdag. Man blir liksom så där uppåt i humöret och planerar en massa för sitt "nya" eller snarare "kommande" liv. Såna här dagar får jag nästan panik om jag inte får komma ut och få lite sol på näsan. Förstår mig inte riktigt på katten som sitter på trappen och ylar men jag misstänker att det snarare är sällskapssjuka än för att hon tycker det är otrevligt.

Och så går man in på DN's väder bara för att läsa att veckan ska bjuda på snö! Jag som trodde vi hade lagt ner det där med vinter.
Sitter på fikarast. Vi sitter där, tre tjejer och tre...män. I varsin del av bordet. Vi brukar inte sitta åtskilda, faktiskt, eller uppdelade kanske man skulle säga, men just idag råkar vi göra det. Vi tjejer kommer in på det där tv programmet "kändisar på slottet", eller vad det nu heter, och diskussionen går runt högljudda Arja och Britt Ekland som någon tycker ser så... förstörd ut. Ja hon har ju lite ålder att referera till men ganska snart kommer ju någon in på det här med att lyfta sig, än hit och än dit och är det verkligen riktigt vettigt? Någon säger att "hennes läppar ser så där konstgjorda ut och är det botex man har i läppar?" "Men är inte det ett cellgift som förlamar nerver? det har man väl i pannan" osv. osv. Vad männen pratar om har jag ingen aning. De är fullt upptagna i sin egen diskussion. Och så börjar jag prata om det här med tuttar, alltså, hur ser man ut när man blir äldre? Då är det ju bara ett par tuttar kvar medans resten av kroppen förfaller. Det är när jag nämner tuttar för andra gången som samtalet borta i den andra änden av bordet totalt avstannar. Tre män har plötsligt tystnat.

Vad är det för nåt med tuttar? som kan få män att tystna och som kan få kvinnor att betala flera tusen för nåt som kommer att se så väldigt onaturligt ut när man kommer upp i åldern och som inte ens ruttnar efter döden. Då, efter ett antal år, ligger det bara ett par tuttar kvar där i kistan. Nä, jag tror jag gör nåt roligare för mina pengar. Mäns uppmärksamhet, den kan man få oavsett om de är riktiga eller konstgjorda tuttar *fniss*, det räcker att bara prata om dem.
I morgon börjar jobbveckorna igen. Lustigt va, det där att man längtat så efter att få jobba och ändå verkligen behövde ett avbrott med julledighet. Visserligen jobbade jag två dagar i veckan som var men det var liksom inte "allvar". Nä då kunde man gå runt där och bara få ta det lugnt ett tag, mysa lite i tomma korridorer, bara jag också några få till. Det känns verkligen som lugnet före stormen *ha ha*. Fast jag jobbar bara halvdag imorgon, ska till högskolan. Kursen jag läser tar slut nästa måndag, den 14:de, sen blir det helveckor på jobbet. På sätt och vis så är det ju skönt att kursen tar slut för det innebär att jag inte behöver jobba in någon tid utan kan åka hem när alla andra gör det. Ja, jag kan till och med jobba över någon dag och gå tidigare på t.ex fredagar. Eller... *hmmm*... nu har jag ju märkt ett visst mönster hos en del av de "herrar" jag jobbar för. Fredagar kan vara den mest hektiska dagen på hela veckan för då får de plötsligt för sig att nu ska de avsluta en massa saker som ligger. Fullt förståeligt, så vill jag också göra. Men påföljden blir den att när de betar av sitt så kommer de till det stadium då jobbet lämnas vidare till mig och inte sällan är klockan då ... eftermiddag. De kan alltså åka hem, nöjda med sig själva, medans jag plötsligt sitter med en massa jobb. Jag säger bara det "varför göra det nu när du kan göra det i sista minuten?". Fast... ärligt talat, så är vi kanske lite så till mans allihop, drar på saker istället för att ta itu med.

Apropå att ta itu med - vi har ett nytt år att ta itu med. Ett nytt härligt oskrivet blad. Själv ska jag börja det med att skriva ett mål för hur jag vill att året ska bli och ha med sig. Jag gör en tankekarta som sen får ligga på lämplig plats, för att tas fram som en påminnelse om man vill eller för en utvärdering när året är slut. Men jag börjar med att ge året en "titel". Förra året sa jag att "år 2007 är det år då jag ska få ett riktigt jobb". Med riktigt så menade jag ett jobb som inte var som vikarie när alla andra har semester. Det tog ett tag, nåt var på gång men föll och så plötsligt i augusti rullade stenen in och jag fick heltidsjobb. Visserligen ett långtidsuppdrag, alltså tidsbestämt men som jag kan räkna med de närmaste 5 åren och det duger gott. Men det var år 2007.

"År 2008 är året då det vänder" - på flera plan.
  • Ekonomin - som raserats totalt under min arbetslöshet ska komma på fötter.
  • Arbetet - är bra men jag vill gå vidare och få möjlighet att använda mig av min kompetens. Dags att visa framfötterna.
  • Hälsa - jag ska komma igång igen med motion och det allmänna hälsotillståndet som varit lite vacklande tycker jag det senaste halvåret. Dans, spinning, promenader mm står på schemat
  • Resa - med eller utan motorcykel. Kort eller långt. Första resan går till Polen och bröllop i januari.
  • Vänner - gamla och nya vänner ska letas upp igen. Mitt sociala liv har vacklat en del tror jag visst, har varit alldeles för trött, nu vänder vi på det.
Det räcker så, så länge. Viktigaste att komma ihåg är "året då det vänder!"
Under hösten har jag läst en kurs på högskolan i projektledning vilket utmynnat i en "fikablogg" - http://fikarast.blogg.se

Idén kom till då jag började på nytt jobb där man har en mycket starkt fikakultur. Nyingar förväntas bjuda på "inkilningsfika" och naturligtvis skulle jag ställa upp på det. Men eftersom jag gärna förespråkar de lite mindre onyttiga alternativen så fick jag problem - vad sjutton ska man bjuda på? Jag ville ju inte bli betraktad som en sån där "hälsoguru" redan från start, det var ju ändå inkilning som gällde. Så jag började leta efter vad det finns för alternativ. Nu är de väldigt tacksamt att bjuda på fika på mitt jobb, allt tas emot med förtjusning, men det är klart, tårta jublas det extra mycket åt.

Ett annat problem som uppstod var våra arbetstider och mattider. Vi börjar redan 7.15, äter lunch 11 och slutar 15.45. Speciellt såna som Jag som har långt att resa (ca 1 tim) får ett mycket långt uppehåll mellan lunch och middag och då är det viktigare än någonsin att man äter nåt vid 14-fikat för att hålla blodsockret på rätt nivå. Ja, då kanske inte kakor är bästa alternativet (men de slukas ju tacksamt av den som är hungrig).

Jag upptäckte ganska snart att det finns många websidor med recept men att hitta enbart fika-/mellanmålsrecept var inte lika lätt därför har jag samlat recept och tips på alternativ (även bull- och kakrecept) som du kan göra till dig själv eller bjuda på. Bloggen http://fikarast.blogg.se har kommit igång och uppdateras ständigt. Vill du bidra med nåt är du välkommen. Men, tanken är gott fika som alla kan äta - alltså, mindre socker och fett.

Nu behöver jag DIN HJÄLP att marknadsföra bloggen. Så sprid den vidare till dina vänner, arbetskamrater, släkt eller den du tycker kan vara intresserad.

Nu tar vi fikarast!
/Anna