Idag skulle min lilla mamma fyllt 81 år. Jag säger lilla för med åren krympte hon och blev betydligt kortare än hon varit tidigare. Det gjorde henne dock inte mindre envis och bestämd.
.
Tittar på lite gamla bilder från tiden då hon var ung och förundras över hur vackra människorna var då. Dels älskar jag ju svartvita foton men det är inte bara det, se på klädseln, så eleganta, män i kostym och hatt, kvinnor i kappa och blus. Ja, man var nog faktiskt vackrare förr.
Bilden nedan tror jag kan vara tagen på någon av mammas och pappas resor men jag är inte säker. Tror inte att motorcykeln på bilden är hennes. Utgår man från kläderna hon har på sig så är det nog inte så, däremot kan jag tänka mig att de sökte upp den för att hon skulle fotas ihop med den. Min mor hade en förkärlek för arrangerade fotografier. När mamma körde motorcykel hade hon en flygaroverall på sig har jag för mig att hon berättade. Och så förstås skinnluva på huvudet, för hjälm behövde man nog inte ha då.
Min mamma var dessutom ganska aktiv på den tiden. Hon tog sig med motorcykel (Huskvarna 250 tror jag det var), packning och en väninna bakpå ner till Hamburg för att gå sköterskeutbildning. Det ni. Eftersom fina flickor på den tiden inte skulle köra motorcykel valde hon att parkera en bra bit från skolan så att hon inte skulle bli upptäckt. Fast, det kom fram efter ett tag och naturligtvis gjordes det inte alls så stor affär av det som hon trodde. Kan tänka mig att de var lika förundrade över att hon kört hela vägen dit som jag är idag.
Bakpå hojen på den här bilden är dock inte väninnan utan kusinen Karl-Gunnar. Lägg märke till nummerplåten där fram. I dag är det ju en av diskussionerna när det gäller mc och fortkörning, att man vill införa lag på nummerplåt fram så att man kan få fast dem i fartkameran. Å andra sidan, med hjälmen på kan man ändå inte identifiera vem som körde så det skulle inte vara så effektivt.
.
Jag undrar om det verkligen kör på den här bilden... eller om de står still och det i vanlig ordning är en sån där arrangerad bild? Måste nog fråga morbror som antagligen är fotografen.
.
Grattis lilla mamma på din dag! Nu flaggar vi för dig och kungen - hurra hurra hurraaaaaa!
Och stora stygga vargen blåste och blåste....

Vaknade med "träningsvärk" i benen. Inte på grund av att jag tränat eller så, det är svårt när man sitter i bil. Nä, det blir så när sängarna är för hårda. Jag får ont i hela kroppen men mest i benen. En god natts sömn har det alltså tyvärr inte varit för min del, även om jag inte skulle vilja klaga på hotellet i sig, det är helt okej ... förutom hårda sängar då da...

Hotellfrukost! Me like. Den hade allt man behövde och det bästa - möjligheten att ta med sig en kaffe! Klart vi gjorde, jag hade ju termosmuggen med mig. För ett år sen var vi i Stockholm på 30 + 60-årsfest och bodde på Welcome hotell. Helt okej men vi upptäckte vid frukosten att det inte var så smart att äta sen frukost (9:30) som vi gärna gör för det var vi och ett gäng hockeykillar i 11-12-årsåldern. Vi kände igen deras pappor, de var de som satt i baren när vi kom på natten efter festen. Nu var de väl inte nyktra nog att köra till Malmö alltför tidigt därav den sena tiden. Grabbar i den åldern och i den mängden visar inte mycket hänsyn och den där lugna frukosten som vi sett fram emot höll sig borta. Igår kväll när vi skulle ner i baren och ta lite lätt att äta och dricka snubblade vi åter över ett nyanlänt hockeylag á la 12-åringar. Vis av erfarenheten satte vi klockan på tidig frukost. Ja, de vill säga, jag satte den på 7:30 och Kenneth på 8. Det blev det senare, jag orkade inte ta mig upp. Vi hade tur och frukosten blev precis så där lagom lugn och fridfull utan hockeykillar som vi ville - skönt.

Så iväg till bilen. Inget SMS betyder att bron är okej så vi drar iväg. Det blåser på bron men man får fortfarande köra i 110 så vi kommer smidigt över. En halvtimme senare kommer ett SMS med varning om kraftiga vindar och rekommendation att vindkänsliga bilar inte ska åka. Hastigheten är då sänkt till 70. Vår färd går vidare mot Köpenhamn. Att ha GPS i mobilen är ju helt fantastiskt bra och vi kör bara lite lite fel men som visar sig vara rätt för där hittar vi gratis parkering i 2 timmar. Butiken Juules lokaliseras och där står några representater för Mackmyra redo att ta emot oss. Många lådor med Mackmyra finns det men bara en som är från 02, den är Kenneths. Lånar pirra till bilen och när vi lämnar tillbaka den fastnar vi förstås i deras otroliga whiskysortiment (bild kommer). Jag kan bara inte låta bli att plocka ner en Ardbeg 11 år (!) och lova den att få följa med oss hem. I källaren finns ett mycket spännande sortiment av vin och provning. Ni får spotta här säger försäljaren och pekar på en spotthink. Hmmm... attans att man ska köra bil... Två spännande whiskysorter får vi också smutta på men tyvärr så fanns inte just den som jag hade kunnat tänka mig, inte i den årgången och sambon fastnade för några andra så det blev till att begränsa sig. Ja ja, vi kan hitta dit igen :)

Vi har blivit rekommenderade ett shoppingcenter på vägen tillbaka där det ska finnas bra pris på bland annat Amarone. Och det gör det. Efter att ha ätit varsin biff ger vi oss in på Bilka, Danmarks motsvarighet till Citti, där allt allt finns. Attans vad svårt vi får att bestämma oss, det finns ju så mycket att välja på. Bara det där att kunna köpa 6-pack Ripassa.... Öl som sambon hade tänk blir det inte alls. Däremot blir det köp av öl men inte till oss utan till syster och hennes man. Men utbudet av öl var ju inte lika spännande som vinet ... *he he* .... och jag föredrar ju faktiskt vin så jag är glad. När klockan närmar sig 15 är vi klara för avfärd tillbaka till Sverige. Då kommer ett SMS om att bron är avstängd mot Danmark. Snabbt iväg för att komma över innan vår väg också stängs. Det blåser väldigt mycket men allt går smidigt över. Det visar sig att bron varit avstängd på grund av frigolit som hamnat på vägbanan så den sidan är också öppnad igen. Blåsten följer oss hela vägen upp mot Varberg där det äntligen är lite lugnare. Vi är liiiite trötta på blåsten nu faktiskt.

Ett kort stopp på vägen för att lämna en första whiskyflaska till en av Kenneths vänner. Han är tyvärr inte hemma men förhoppningsvis blir han glad när han väl är det. Snart är vi framme i Göteborg. Där väntar en räkkväll med svågern. Självklart måste vi nog smaka av nåt ur vår last. Syster och systerdotter kommer lite senare för de är på disko (mer räkor till oss!!). Imorgon ska vi hem och fira Jessica och Fredrik som fyllt respektive fyller år. Bord är bokat till 19:00 så det blir tidig avfärd från Götet.

Japp, nu är vi på resande fot igen. Eller fot förresten, vi åker bil den här gången så det blir inte så mycket fotarbete mer än på gasen. Den här gången har vi siktet iställt på Köpenhamn. Det är nämligen dags att hämta hem sambons lilla guldklimp, hans egen Mackmyrawhisky. Nu är det ju visserligen så att Mackmyra ligger ca 1 mil från vårt hem och Köpenhamn ligger 85 mil bort, då kan man nästan fråga sig varför denna resa? Ja, det är som det många gånger är, billigare att skicka iväg och få saker paketerade "utomlands" än på hemmaplan. Inte helt ovanligt tyvärr inom livsmedelsbranschen. Så, vi åker på en liten minisemester.

En annan fråga man kan ställa sig är varför vädrets makter bestämt sig för att blåsa extra hårt just idag. Redan från början när vi tar oss ut på E4 märker vi att diverse främmande föremål flyger i luften och på vägen. Allt från plastpåsar, plåtbitar, grenar, burkar till täckmatta. Lite obehagligt faktiskt. Ser en och annan motorcyklist och tycker faktiskt synd om dem, det kan inte vara någon trevlig upplevelse och man kan undra om de hade valt att åka ut om de vetat. Nu blåser det ju extremt mycket men jag har nog aldrig varit med om så mycket skräp på vägen. Ett och annat roadkill också, mest kaniner och nån räv. Hittills bara en grävling.
Men åter till blåsten. Vår plan är att ta oss över Öresundsbron imorgon bitti så i natt blir det hotell i Malmö, det hade bäst priser. Frågan är väl bara om bron är öppen för blåsten verkar ta samma väg som vi - från norrland ner mot skåne. Och när man är som mest undrande så tar man tekniken till hjälp och vad hittar jag då? Jo, en funktion där jag kan få ett SMS när och om bron stänger, öppnar eller vinden är väldigt kraftig. Helt otroligt! Sånt gillar jag. Så nu är det bara att sätta sig ner och invänta besked eller icke besked för att avgöra om vi kan använda oss av det nyinköpta bropasset. Det visade sig nämligen att på första resan gick det på ett ut så vill vi åka nåt mer i år börjar vi tjäna in på det :)

Nu har vi mellanlandat hos sonen i Linköping och fått lite lunch. Letat upp ett nyöppnat glutenfritt bageri och blivit besvikna för att man ändrat öppettiderna men inte skrivit ut det på hemsidan. Suck! Men nu vet vi i alla fall var det ligger.

Ut i blåsten och på vägen igen och till slut landar vi i Malmö på hotell Ibis. Inget värstinghotell men det är helt okej för en natts sömn. Förvånandsvärt att man kan bli så trött av att sitta i en bil en hel dag. Det blev hotellbaren, ett glas rött till mig, en öl till sambon å så en gulaschsoppa. Det satt bra. Nu ska här sovas, imorgon väntar äventyret med att hitta till rätt adress i Köpenhamn, få in alla flaskor i bilen och sen komma överens om hur resten av dagen ska se ut.