Till slut kom lådan med korrespondensen fram. Lite för sent egentligen eftersom jag snart åker hem men nu är den inne i huset (den stod i källaren) och påbörjad. Lådan innehåller diverse korrespondens från 1945 och framåt. Breven handlar om fastrar, mormor, resor, kärlek, skiljsmässa och mer ny kärlek. Otroligt mycket brev och man inser vad vi missar mycket idag, och vad lite som finns kvar, dokumenterat för våran eftervärld. Jag läser om mammas och pappas kärlek och jag letar efter mig själv i breven. Ibland finns jag, ibland nämns jag inte ens, fastän brevet är daterat 6 dagar efter min födsel. Mormor skriver "du verkade så trött" till min mor. Tacka sjutton för det hon har ju just fött barn och är mitt uppe i en skiljsmässa. Men det är 1963 så vi backar tiden lite och gör ett nedslag i högen för 1959.

Till slut hittar jag min favorit, det brevet som jag bara sett lite av tidigare men som funnits i mina tankar i ett år. Det börjar så här:

Bologna 25/7-59 (lördag kväll)

Älskling!

Skall det här månne bli det sista brevet till dig från den här resan? Allt beror på det besked jag får från dig i övermorgon i Mantna eller ett par dagar senare i Milano.
.............. När du kommer till Italien så tänk på att alla de vitklädda poliserna är otroligt vänliga och hjälpsamma, det gäller f.ö nästan all uniformerad personal. Låt däremot bli att fråga eller ta emot hjälp från diverse typer som hänger på stationerna och lite varstans. Deras hjälpsamhet är alltför ofta en form av bondfångeri. Var oändligt rädd om pass och portmonä.! Glöm inte att ge dricks! Prata tyska, engelska - och svenska - och gestikulera med händer och fötter så blir du förstådd! Håll utkik efter din make på staionen i verona! Välkommen älskling!  ........ längtar efter dig.

Men bäst är ju den medföljade lappen som avslutas med en instruktion längst ner om att den (lappen) ska läggas i passet eller någon annan stans där Du har den lätt åtkomlig.

På lappen står det:

Älskling!

Om vi missar varann i Verona (såndan kan lätt inträffa) så gör så här:
a) Sök upp huvudpostkontoret (som ligger nära Piazza dei Signori) och fråga efter brev på poste restante (det heter FERMO POSTA). Du måste visa upp passet. Visa gubben vilket namn som är ditt efternamn - allra bäst är att textra efternamnet på en lapp och lämna samtidigt. Lämna ett brev till mig.
.
b) Ligger där inget brev så vänta mig vid järnvägsstationens huvudingång samma dag klockan 18:00
.
c) Om klockan redan är över 18 eller vi inte heller denna gång har mötts så tag in på ett hotell (enkelrum) och meddela Din adress i ett brev till mig Premo posta, VERONA. (Texta efternamnet!)
.
d) Sök upp post restante allt emellanåt till dess vi träffats. Jag kan ju ha blivit stående med motorfel och då är det svårt att nå Dig på annat sätt.

BLI INTE OROLIG !

Det där sista får mig att verkligen skratta. Jag undrar vem som är orolig, inte kan det vara vår mor, hon som tog motorcykeln och körde med packning och väninna bakpå till Hamburg. Nä, jag tror nog det mer var vår far som var orolig för att hon skulle hitta på nåt för sig själv så att han inte hittade henne.


Nu är det dags att börja samla ihop tankarna och tänka ut vad som kan behöva packas. I morgon börjar jag min resa ner mot Småland, jag och missarna. Det jag har att förvänta mig är ett hus som stått tomt och kallt sen i september. Antagligen både rått och fuktigt. El och vatten ska slås på vilket jag inte tidigare gjort. Jo, alltså elen, den har jag slagit på och den är ju knappast komplicerad men vattnet blir premiär. Det finns en instruktion så jag är inte orolig. Med tanke på att resan tar mig 7 timmar och man helst kommer fram tidigt så att det finns tid för att tända brasa, vädra ut och allt det där andra så tar jag resan i två delar och åker först bara ner till Linköping där jag slaggar hos sonen. Ska försöka komma ihåg att ha en dunk med mig och fylla med vatten för dricksvatten har vi inte, bara sjövatten, ofiltrerat.
.
Det blir faktiskt första gången under mitt 47-åriga liv som jag är ensam där nere. Helt ensam. Eller ja, missarna är ju med mig, de får agera hotwaterbottle på nätterna och pratsällskap på dagarna. Sen vete sjutton om inte morsan håller till där nere också, vi får se, om inte annat så lär det visa sig om jag ändrar på nåt som hon inte håller med om *he he*.
.
Det här synen som väntar mig när jag svänger ner från stora vägen - Stråltorpet!
Ja, nåt torp ser det kanske inte ut att vara, inte ens torpargrund. Men sanningen är den att det var ursprungligen ett torp som vår morfar köpte och plockade ner för att sätta upp här på tomten. Vår morfar var byggmästare och markerade tydligt varje stock för att sedan kunna sätta ihop allt rätt igen. Men mormor ville inte ha nåt torp, hon ville ha ett sånt där hus som i Stockholm (ja hon var också envis som mamma). Så morfar klöv varenda stock och började istället bygga detta hus. Han gick bort innan det blev klart så kusiner och andra hjälpte till att slutföra bygget. Idag, när vi är så många som ska samsas om utrymmet, så är vi nog ganska tacksamma att mormor faktiskt sa som hon gjorde för annars skulle vi inte få plats. I alla år som jag varit där så har det alltid varit huset fullt, av föräldrar, syskon, kusiner, barn och vänner. Det är så det är. Men den här gången är jag för första gången på 47 år ensam på torpet.
Hmmm... man kanske skulle packa ner mufflonfåret också, skinnet alltså :) Japp! Så får det bli. Jag, katterna, en tänd brasa, ett mufflonfårskinn och ett glas vin på det, det låter väl inte helt fel.