...Får ma ta sig till mc-mässan i Älvsjö. Det gjorde vi i helgen som var. Med oss hade vi sonen, dottern och hennes pojkvän. Mässan var trevlig, mycket folk och ... mycket folk. Vi gjorde ett litet misstag dock som vi förhoppningsvis kommer ihåg till nästa gång. Så att vi inte gör samma sak alltså. Mässan var i två hallar. En med utställda motorcyklar och en med framför allt mc-prylar. Är man ute efter nya kläder, skor eller varför inte en regskylt (som dock inte får sättas på hojen) så är den första hallen rätt. Den hallen ska man ta sist! Framför allt om man kommer samtidigt som en massa folk som går samma runda som oss. Så tipset är - gör allt baklänges, då orkar du mer. Själv hade jag på mig stegräknaren men med tanke på den långsamma takt som folkhopen rörde sig framåt så blev det nästan inga utslag alls. Så inga steg på räknaren men ont i benen fick jag ändå. *hmm*

Så här glad kan man bli när man drömmer om fläktande vindar, visst sitter de bra där tillsammans?
























Den här hojen och grabben tycks passa väldigt bra tillsammans






Men än så är det vinter....

För er som känner oss så finns det fler bilder på min hemsida. Maila mig så får du användarnamn och lösen (eller så räknar du ut det sjäv - hint: såg vi och har vi i garaget)

                  
                                    
Konstigt det känns när man inser att man tappat bort en dag. Igår. Den gick förbi utan att stanna... eller nåt. Det är bara att inse att jag hade feber igår för allt blev knasigt och konstigt. Vi lunch kom jag inte ihåg vad jag hade gjort på morgonen och på eftermiddan var lunchen försvunnen. Idag trodde jag att det var igår, fast min dator försöker lura mig att det är fredag. Jag var tvungen att surfa ut på DN för att kolla vad som var rätt. Jösses vad läskigt. Detta gott folk är vad årets influensa bär med sig - amnesia.

Med andra ord så har jag nog gjort rätt som sjukskrivit mig och varit hemma några dagar. Tänk vad jag hade kunnat ställa till på jobbet *fniss*. Imorgon är det inte så många där på min avdelning så då vågar jag mig dit. Så väldans mycket kan jag nog inte lyckas åsamka stället. Sen är det helg igen. Den här gången hemma och det ska bli skönt.

Förra helgen var vi på Älvsjömässan och kollade inte motorcyklar. Jag har inte laddat in bilderna än men ska göra det så ska ni få se några fina blivande (?) motorcyklister.

                 
Idag är det din dag, din alldeles egna namnsdag. Minns när du var liten och vi berättade historier i bilen om Riddar Karl och hans äventyr? *ha ha* Ja nu är du vuxen men fortfarande en riddare på många sätt och vis.

Du har en namne, Karl XII som föddes en herrans massar år före dig, 1682, men otroligt nog faktiskt den 17 juni. Sveriges mest kände "krigarkung".  *hmm* Nu är det väl bara namnet ni är lika på,  å så födelsedan förstås men någon krigare, nej det är du inte, bara riddare.

Men ditt namn fick du inte från någon kung, nej det är ett släktnamn från båda dina föräldrars sida. Din far föreslog Gösta men jag protesterade högt. Och så här med facit i hand, du är nog mer en Karl än en Gösta.

Så GRATTIS Karl!

Kramar från morsan

P.S Ja, jag vet att det var igår, men jag hade feber då och missade en dag. För jag tänkte på dig redan dan innan ju.

Karl XII



              
Förlåt slv men jag tycker delicatos annonskampanj är sååå suverän, Trots att de fått kritik för just den här bilden och trots att deras produkter är fullproppade med socker som inte jag äter. Men jag njuter så gärna av en bra bild.


Slv har skärpt sina regler när det gäller nyckelhålsmärkning. Men frågan är om det inte är ännu en falsk illusion som vi luras att tro på. Låt inte märkningen vara ditt riktmärke när du handlar, ta alltid en flukt på innehållsdeklarationen också innan den åker ner i kundvagnen. Här är Kostdoktorns syn på nyckelhålsmärkning. Och så här skriver slv om de nya skärpta reglerna för nyckelhålet.

Delicato fick be slv om ursäkt för sin tårta. Tycker deras sätt att be om ursäkt var lika suveränt som reklamkampanjen - de skickade en tårta

Och här är delicatos ursäkt eller om du hellre vill läsa en kort artikel i GP

                        
Redan på 1600-talet konstaterade den brittiske filosofen Francis Bacon att kunskap är makt.
Den som har kunskap har därigenom makt, den okunnige är maktlös. Men makt är också kunskap. Den som har makt har även makt över kunskapen - makt över vilken kunskap som ska tas fram och över hur den ska användas. Det handlar om makt över naturen, men det handlar också om makt över människor och deras tankar, makt över vad som ska anses vara kunskap.  (Torsten Thuren, Vetenskapsteori för nybörjare)

Om de som har makten också står för vilken kunskap vi ska ta till oss, och om den kunskapen är baserad på felaktigheter, eller för att man väljer att utesluta vissa fakta så att resultatet tolkas på ett sådant sätt att det gynnar den som står bakom forskningsbidragen... vilken kunskap ska vi då tro på? Det är var och ens skyldighet att själv ta reda på fakta, att kritiskt granska alla sidor och åsikter av ämnet och sedan bilda sin egen uppfattning. Det är också vår skyldighet att våga tänka om, erkänna att de vi trott på kanske varit fel när ny fakta kommer fram. Även om denna fakta går emot våra bidragsgivares sak. Om det är bidragsgivarna som ska få stå bakom kunskapen och därmed makten då ligger vi illa till. För de är bara intresserade av sitt eget vinnande, vår hälsa, vad som är bäst för oss ligger inte i deras intresse.

Man måste ALLTID ställa sig frågan: VEM, tjänar på det här? När ny kunskap, nya utredningar, nya produkter presenteras.

SLV är ett organ vi vill förlita oss på men vem står egentligen bakom dem? Vad händer när man går ut med larm som för några år sedan när det gällde chips och dioxiner. Kommer ni ihåg? Storlarm, nu skulle vi inte äta chips för vi kunde få cancer. Inte långt senare dementerade man detta och förklarade att för att det skulle vara hälsofarligt skulle man behöva äta otroliga mängder. Larmet drogs tillbaka. Det här larmet kom ut på grund av en liten detalj i en utredning. Man plockade det som verkade intressant, som kunde skapa rubriker och debatt, men resten av utredningen då? Man missade kontexten.  Men det här med chipsen var inte en engångsföreteelse, det här hänt tidigare och händer fortfarande. Många gånger dras inte larmet tillbaka utan istället baseras våra kunskaper på detaljer i en utredning där kontexten utelämnats och viktig fakta som skulle kunna förändra vår kunskap aldrig kommer fram. För att det är någon som står bakom, någon med ett vinstsyfte, och den vinsten mäts i pengar, inte vår hälsa.

Vetenskapen bidrar enligt kunskapssociologerna till att cementrera samhällsordningen. Därmed tjänar den också vissa intressen i samhället, och de intressena sammanfaller ofta med forskarnas egna intressen. (Torsten Thuren)

När det gäller debatten om kosten så tycker jag att kostdoktorn skriver en hel del bra inlägg. Läs och var kritisk. Leta sen efter den andra sidan, t.ex slv och bilda din egen uppfattning. Låt frågan "vem tjänar på det här?" alltid sitta i bakhuvudet.  

Sen kan vi bara hoppas att dessa forskare och experter som vi förlitar oss på vågar ta steget och erkänna där de uppenbarligen har fel, trots att det är sanningar vi levt efter i många många år, eller att de, om detta inte går tar ett steg åt sidan - DET är stort och beundransvärt.
                    
Vad ger dig rätten att ifrågasätta mina val i livet? Du utgår ifrån att jag gått på en trend och tror på allt jag läser. Att jag inte tagit reda på fakta och skapat min egen uppfattning. Och detta gör du utan att ens ta reda på just fakta - om det är så att jag inte vet vad det handlar om.  Istället så hånar du och menar att jag är lurad. Men hur lurad är du själv?

Jag har nog en defekt gen, jag törstar efter kunskap och kan inte låta bli att grotta ner mig i ämnen som intresserar mig. Det är fakta och grund för mina val. Om de sen är riktiga eller inte behöver inte du bekymra dig om, de kanske är riktiga för mig, mina sanningar. För det finns inga sanningar - inga som stämmer in på oss alla eftersom sanningarna utgår ifrån vår egen förförståelse och våra egna erfarenheter. Och eftersom vi alla uppfattar saker och ting på olika sätt blir även dessa erfarenheter olika beroende på den bakgrund vi har sen tidigare.

När det gäller kost och vikt, kan vi vara överens om en sak? Att om du äter tårta varje dag så kommer du att gå upp i vikt. Vad tror du att det är i tårtan som gör att man går upp i vikt? Fettet? Men om jag låter bli tårtan och istället häller grädde i kaffet varje dag, och inte går upp i vikt, vad säger du då?
Om du står i affären och ska välja mellan två olika korvar - en med 80% kött och med få tillsatser eller en med låt kötthalt, billiga utfyllnadsingredienser som kräver smakförstärkare (E621) för att smaka gott - vilken väljer du?
Om du står med en ren naturprodukt som t.ex grädde eller en produkt som kallas Laga lätt och innehåller Mjölk, grädde, modifierad stärkelse, rapsolja, stabiliseringsmedel, (natriumcitrat, karragenan) - vilken tror du då är bäst för dig?
Om du ska står och väljer mellan ett paket smör som innehåller Grädde, salt 1,2 % och mjölksyrakultur eller margarin isom huvudsakligen består av en blandning av vegetabiliska oljor och fetter, samt vatten och mjölk, eller enbart vatten. Det är en emulsion av typen ”vatten i olja”, där de små vatten/mjölkdropparna är finfördelade i oljan/fettet. Utöver detta innehåller de flesta margariner också salt, lecitin, arom och A- och D-vitamin. I margarin kan ytterligare några ingredienser förekomma så som:
  • Kaliumsorbat (E202) som är ett konserveringsmedel som finns naturligt i omogna bär och som minskar risken för mögel. Det används i lättmargarin som har en hög vattenhalt. Förvaras lättmargarin svalt i sluten förpackning utan att ""förorenas"" med brödsmulor eller leverpastej möglar det ej.
  • Mono- och diglycerider av fett (E471) som är ett emulgeringsmedel som används till lättmargarin på grund av den höga vattenhalten. Det har samma funktion som lecitin.
  • Gelatin som är ett protein som hjälper till att binda vattnet i lättmargarin, som har en hög vattenhalt. Gelatin ger margarinet lagom konsistens, samt ett bra smältförlopp och utseende. Gelatin finns ofta i godis, konfektyr, fromager, pastejer samt medicinkapslar. I stället för gelatin kan man använda någon form stärkelse, t ex maltodextrin som är sönderdelad stärkelse, potatisbaserad. Gelatinet kan också ersättas med tapiokastärkelse som utvinns ur maniok.
Och så påstår du att jag är lurad och gått på en trend? Med vilken rätt frågar jag mig, tycker du att du kan kritisera mig.

Vill du läsa lite intressanta åsikter så kan du alltid gå in på kostdoktorn
Eller varför inte läsa om margarin på
Det finns saker jag inte riktigt förstår, som...
Varför sambon stänger av vattenkranen till tvättmaskinen men inte tar ut tvätten.
Varför killen på Frasses spolar trottoaren med hett vatten - när det är -10 ute!
Hur ett så litet organ som en näsa kan producera sådana otroliga mängder snor.
Svaret jag får "så länge G (han jag jobbar åt) inte gastar högt är det okej" när jag ringer jobbet och säger att jag blir hemma imorgon också -  alltså, glömde jag säga att jag var sjuk?
Hur katten tycks höra någon skillnad i röstläget när jag ropar på henne antingen för att slänga ut henne eller ge henne mat. För mig låter det likadant men hon kommer bara när det är mat.
Varför det finns de som alltid måste rätta småfel när det viktiga är kontexten.
Hur högskolan kan utesluta en stor mängd studenter från att få den information det borde få enbart p.g.a att de kräver att man använder internet explorer.
Hur banken precis som högskolan kan utesluta en stor mängd kunder från vissa funktioner (e-legitimation t.ex) på grund av att de inte använder internet explorer.
Varför det finns så otroligt dåligt utbud av herrskor.
Varför man bygger alldeles för små rondeller som varken bussar eller långtradare kan ta sig vettigt igenom utan att komma åt mittenrondellen som man fyllt med grus. Grus som sen ligger utspridd i rondellen och utgör onödig risk för motorcyklister.
Hur en servitör på en fin och dyr restaurang kan tillåta sig att negativt kommentera sina gäster val av mat. Bara för att man nte vill ha pasta eller potatis.
Att det finns de som tycker sig ha rätt att ifrågasätta de val man gör i livet.
Människor som ställer frågor de inte är intresserade av att höra svaret på.
 
Fortsättning följer...


    
Jomen alltså, när jag tar bussen hem från jobbet så är himlen fortfarande lite ljus. Jag som "vant" mig vid att åka till jobbet i kolmörker och sen hem i samma mörker, nu kan jag plötsligt ana att det funnits ett ljus under dagen. Förra veckan var sambon och jag så duktiga och tog oss ut 10 minuter på fika eller lunchrasten, bara för att få lite sol i ögonen. Men den här veckan har det inte hunnits med. Eller glömts bort. Idag har ju jag ledigt, vilket är helt underbart skönt, och när jag gick till brevlådan för att hämta tidningen så hörde jag en hel kör av fåglar som kvittrade. När kom de? Ja, jag ska säga att jag är en höstmänniska, jag älskar hösten med alla färger och den rena klara friska luften. Men den här tiden, de här stunderna, när man går ut en morgon, luften är stilla, snön ligger som ett svalt täcke på marken och fåglarna stämmer upp, ja den tiden är helt underbart njutfull. Det är då man ska stanna upp, bara vara en minut och spara sinnesfriden i minnet för att kunna plocka fram när det behövs som bäst.
Jodå, igår lyckades jag logga in på blackboarden och jag har fixat första uppgiften - att gå med i en grupp. Hoppas jag. Det är jag och tre till. En som bor i Uppsala och vi andra tre i Gävle, lustigt nog, av en ren tillfällighet. Vi får se, det kan till och med bli så att vi ses vid nåt tillfälle men inget vi haft för avsikt när gruppen startades. Det jag fastnade för med den här gruppen var att det var fler än jag som skulle använda kvällarna till pluggande och dagarna till jobb. Känns bra att man liksom är på samma plattform. Hoppas jag.
Nästa uppgift är att läsa en av böckerna - vetenskapsteori för nybörjare - och sen skriva ner på max 3 sidor om kunskap och vetenskap. Minns inte just nu exakt frågeställningen men det spelar inte så stor roll än. Nu ska vi läsa och på måndag ska vi börja diskutera. Den 6/2 ska uppgiften lämnas in. Ärligt talat så känner jag väl lite si och så för den här boken, alltså man har ju läst förut, men det är ju lite standard. Nä jag hade hellre börjat läsa boken om gruppens psykologi (som jag smygtittat i). Men man får väl hålla sig lite och beta av den här först.

Men det där med disiplinen.... sitter här med teven på, bloggar men... boken ligger på mitt ben, det gör den. NU! Ska jag läsa... jodå... vetenskap och teori och kunskap och...
Idag skulle jag börja plugga en kurs på högskolan i Gävle på distans. Skulle... kommer att... men.... jag kan inte logga in!!! Hela kursen går på internet och då krävs det att man loggar in på nåt kallat för blackboard. Denna blackboard provade jag på förra hösten när jag läste projektledning. Den funkade inte då.  Inte om man körde firefox som jag gör. Detta ska vara åtgärdat nu.... hoppas jag. Så varför kan jag inte logga in? Jo, för jag har redan tagit ut en användare tidigare (förra hösten alltså) och man får bara göra det en gång. Tror ni att jag minns vilken användare jag har? Knappast eftersom den inte var självvald och bestod av nåt kryptiskt typ ht07ahblabla. Sen har vi det där med lösenord - inte en chans att jag minns. Minns inte ens om den var självvald eller bestämd av någon it-avdelning. *suck* Det finns ingenstans där man kan skriva i sin mailadress eller liknande, alltså en länk för den som glömt sitt lösenord osv. icke sa nicke, nä här krävs att man skriver ett mail till it-avdelningen som arbetar ideellt verkar det som och som arbetar mellan 9 och 15.

Suck! Jag får förhoppningsvis skriva in mig imorgon. Om det funkar med firefox och om jag fått support från den ideella supportavdelningen. Tills dess får jag läsa lite i min litteratur.

Vad jag ska läsa? Ledarskap, bara för att det är kul och intressant. Inte för att bli chef eller ledare. Däremot ska jag granska mina chefer *he he* jag har ju så många.

 
Jag har skaffat mig en alldeles egen liten liten dator. Så nu kan jag sitta framför teven eller ligga i sängen och surfa, blogga eller spela kuliga dataspel (tetris och sånt där). En sån här,  Acer one,  har jag köpt så nu kan sitta både här och där och blogga, maila eller vad man nu vill göra. Ska förresten börja läsa en distanskurs i Ledarskap på Gävle högskola imorgon. Förhoppningsvis funkar det att logga in på blackboarden med den här så att jag kan använda den till det. Vi får se. Lycklig är jag ju förstås ändå, med en ny liten leksak *ler*. Och nästa vecka när jag träffar sonen får jag tillbaka min hårddisk som han så generöst givit sin mor. Kram på dig sonen min! Fundrar på trådlöst. Kunde ju vara praktiskt när man reser och så. Fast då skulle jag vilja ha som ett kontantkort, inte binda upp mig på 24 eller 18 månader. Varför finns inte det? *hmmm*... Tror många med mig skulle nappa på det faktiskt. Så tänk om televerket! (och alla ni andra förstås som också sysslar med sånt där).

Nu ska jag ut innan det börjar snöa (innan jag snöar in helt på datorn *fniss*).

P.S Inte bara datorn är mini, även tanjentbordet så dyker det upp lite felaktiga bokstäver så är det mina fingrar som inte hittat riktigt rätt. Kan bli så, väldigt lätt att råka slå på CAPS LOCKen till exempel.
Allvarligt talat, det säger sig själv, nyårslöften är till för att brytas så ge sjutton i dem redan från början. Och varför säger jag nu detta? Jamen tänk efter, varför ger man nyårslöften? Oftast just för det faktum att det är nyår, löften ska ges då. Redan där är det alltså dömt att misslyckas. För att ett löfte ska ha någon chans att lyckas måste det finnas en vilja och tanke bakom, ett beslut fattat om att det här är något man verkligen vill och har ambitionen att genomföra. DET kan man man göra när som helst, någon nyårsafton behövs inte för sånt. Själv har jag för några år sedan beslutat några saker, bland annat att aldrig ge nyårslöften och att aldrig börja banta på en måndag. Och! detta var inte något nyårslöfte utan ett beslut som togs mitt under pågående år och just för att det var något jag verkligen ville och tror på. Det har jag hållt nu i tre... eller är det fyra år? Vet inte och det spelar ingen roll, det står fast.

Mitt löfte för år 2009 - stegutmaningen -  togs långt innan nyår. Det går riktigt bra. Jag och min stegräknare är numera ett troget par och just nu tar vi oss runt Göteborgsvarvet. I februari hoppas jag ha tagit mig till Örebro *he he*. Växjö är 60 mil så dit får vi väl se när jag når....

På återseende!