Snö, hotellfrukost och mot flygplatsen

0kommentarer

Igår var det 93% luftfuktighet i Krakow. - 5 känns verkligen kallt. Idag har det återigen snöat och vi fnissar lite smått när vi ser att man plogar på parkvägen. Alltså, det ligger lite vitt på marken, knappt värt att kalla för snö.
Men innan vi checkat ut från hotellet tar vi oss upp till 7:e våningen där hotellets gäster bjuds på kaffe. Jag pekar på bilden och säger att jag vill ha en sån där vacker med ett hjärta och servitören flinar lite och lovar att försöka.


Sen tar vi vårt pick och pack och tar oss mot stationen. Det är inte så väldigt mycket varmare idag men vi är ju på väg. Krakow kanske inte visade sin allra bästa sida de här dagarna. Jag tror att om vi kommit hit i april så skulle det kännas väldigt mycket skönare. Samtidigt så är det lite kul att inte vara här när alla andra turister är det. Härligt att se snösvängen ute även i Krakow.
I var och varannat hörn står det ett litet bås där man kan köpa brödkringlor. Jag förstår det inte riktigt, men det är väl som våra korvgubbar fast här köper man en kringla att tugga på. Inte är det små heller. Kostar 1,5 Zloty. Ja glutenintoleranta har det nog inte lätt här och det här med LCHF har man nog inte hört talas om än.
Väl framme vid stationen går vi en tur runt den otroligt stora gallerian man byggt där. Här finns allt, till och med Cubus, H&M, New Yorker och Duka plus en väldigt massa exklusiva butiker. Är man sugen på att shoppa kan man nog ägna en hel dag i denna galleria. Men shoppa är inte det vi är ute efter utan nu gäller det att hitta rätt plattform för tåget till flygplatsen.

Överallt säljs det kakor, tårtor och godis, överallt! Det är förvånande att folk inte är fetare än de är.

Tåget, Krakows motsvarighet till Arlanda express, är nytt men rälsen är gammal. Sista biten går väldigt sakta. Biljett har vi lyckats köpa i en automat på perongen och rätt hittade vi på en gång. Stolt. Det kostar 20 zloty att åka tåg för två personer. Visserligen blev vi erbjudna minibuss från hotellet och egen chaufför kunde vi fått från centralstationen (de kommer fram och frågar) men tåget är så smidigt så det finns ingen anledning att välja annat färdsätt.
Krakows flygplats är inte stor och både incheckning och säkerhetskontroll går alldeles för fort. Förresten, bara så att ni vet, en yoghurt är alldeles för stor för att godkännas i säkerhetsspärren och det är bra att komma ihåg att dricka upp sin dricka innan man går igenom, jag vet det nu.
Väl innanför inser vi ju förstås misstaget med att inte hitta nåt ätbart utanför. Förresten så vet jag inte om det fanns så mycekt där ute heller. Här finns det öl, vodka, kaffe, juice, mackor och choklad. Det känns inte bra... men så hittar jag en minisallad som kallas grekisk och med en kaffe till det lugnar jag ner mig.

Turen med propellerplanet blir lite vingligare den här gången. Piloten svänger hit och dit och det guppar upp och ner (och sambon sjunger prästens lilla kråka). Piloten säger nånting i högtalaren också men det finns inte en susning att tyda vad det kan vara. Tror det är nåt om att vi blir lite senare av någon anledning för han måste gå ner från ett annat håll? Ja ja,ner kommer man alltid, och det gör vi.
Så är vi åter i Berlin och vi letar efter en buss som kan ta oss in mot stadens centrum. Inga problem. Vi åker till Zoologiske garten och bestämmer oss för att gå därifrån till hotellet. Hmmm... kartan över Krakow kändes större än verkligheten, kartan över Berlin är tvärtom. Det tar tid att komma fram och inte heller här är det speciellt varmt. Väl framme vid hotellet är det strul med hotellbokningen. Ja, bokningen finns men hotellet har inte fått bekräftelse på betalningen och jag har inte fått någon voucher som receptionen tydligen vill ha. Jag ringer hotellwebb.se på deras telefonnr som har service dygnet runt. Men tro nu inte att någon svarar, nä nä. Vi får vårt rum men vet inte om vi kommer att få betala dubbelt. Inte nog med det, det här är hittills det sämsta hotellet med ett rum som inte har någon uppvärmning. Troligtvis kommer vi att halft frysa ihjäl under natten. Den enda uppvärmning som finns är handdukstorken som vi satt på full ös. Teven består av en minivariant av tjockteve, wifi är inte alls gratis utan jag har loggat in på ett olåst nät som jag hittat. Minibaren är tom men vi hade nog inte använt den ändå (om det inte funnits en vodka att värma sig med förstås. Men det som jag tycker sämst om är att det nog inte är ett rökfritt rum som vi haft på alla andra ställen, det luktar rök och vi fick inte ens frågan när vi checkade in.  Undrar var de fick sina tre stjärnor ifrån. Kan ju hoppas på en bra frukost ...

Nä, nu måste vi ut och äta på nån varm restaurang där vi kan spendera lite av kvällen och bli på bättre humör.

Kommentera

Publiceras ej