Promenad genom Krakows gator

0kommentarer

I natt har det snöat och vi vaknar till ett vitt Krakow.
Efter hotellfrukosten går vi mot Wavel som vi ser från vårt hotell. Idag är det lördag och trots att det inte är turistsäsong så är det redan en del folk i farten, mycket polacker. I backen upp blir vi tillfrågade om vi vill ha en guide. Kvinnan som stoppar oss har en lapp runt halsen som visar att hon är guide och erbjuder att visa oss det mest viktigaste av den polska historien som finns här inne. Det kostar 60 zloty per person och efter en del dividerande säger vi okej. Hon köper biljetten åt oss (antagligen för att vi inte ska ändra oss när vi ser att inträdet bara är 10 -12 zloty) men ganska snart så inser vi att det inte alls är fel att ha en guide.

Hon är duktig, både på engelska och på det hon visar så vi är mer än nöjda när vi tar farväl. Nu har vi sett alla kungar som är begravda här, till och med sigismund från sweden och vi har varit uppe i klocktornet och tagit på kläppen och önskat oss nåt.
Det är "bara" 70 trappsteg upp till klockan säger vår guide. Hmmm... jag räknade inte men undrar om hon verkligen räknat rätt. Hon följer inte med oss upp utan låter oss gå själva när hon lämnat oss.


Väl ute igen går vi förbi den eldsprutande draken och promenerar längst Wisla mot det tidigare Judiska ghettot som ligger på andra sidan.
Det blir en lång lång promenad förbi ett tidigare koncentrationsläger och i slitna kvarter. På vägen dit hade vi medvind så kylan kändes inte så mycket men på vägen tillbaka är det kallt. Brrr.
Vi hittar en restaurang där vi äter en otroligt god kycklingfilé. Jag med sparris och Kenneth på "kökets vis". Restaurangen verkar både nyrenoverad och nyöppnad. Och än en gång fascineras jag av toaletten som (det är inte första gången alltså) har både en toalettstol och en pissoar. Valfrihet alltså. Den här var ovanligt snygg dessutom så jag var tvungen att gå in en gång till och ta kameran med mig *fniss*.
Tyvärr så är det rätt så kallt i restaurangen så när vi ger oss iväg vidare mot markandsplatsen är vi inte så uppvärmda som vi hade velat. Man kanske skulle ha satsat på nåt värmande innanför västen, här görs det ingen skillnad på helg eller vardag, dag, kväll eller natt. Nej här är det öppet 24 timmar.
På väg över bron ser vi nåt häftigt. Längst med broräcket hänger det massor av hänglås och tittar man närmare så ser man att det är kärlekspar som "knutit sina band". En del har skrivit själva och en del har till och med graverat in.
Vilket himla mysigt påhitt, nåt att ta efter kanske? Finns det någon lämplig bro med ett bra räcke i Sverige....
Promenaden går vidare genom de judiska kvarteren med synagoger från 1600-talet och väl uppe på markandsplatsen är det en Kawa som gäller. Kaffet är riktigt gott och vi fascineras av dessa tårtbitar som finns att köpa, de är enorma. Men vi tar inte nåt sånt utan festar loss på knallblå glass och div andra sorter.


Tillbaks till hotellet för ett varmt bad. Vi är kalla! Men nöjda. Hittills har vi gått ca 1,5 mil.

Kvällens middag blir på en Ukranisk restaurang och det blir nog den billigaste middagen hittills. 111 zloty (plus dricks) för varsin rödbetssoppa, vodka, huvudrätt bestående av kött och öl till Kenneth, vin till mig plus varsin kaffe. Och allt var väldigt gott. Har du vägarna förbi Krakow kan jag varmt rekommendera ett besök här.

Väl hemma på hotellet kan man bara konstatera att den här dagen känns i benen.

Kommentera

Publiceras ej