Good morning Berlin

1kommentarer

Gårdagen (20/2) avslutades med en kall promenad upp mot Potsdamer platz. Med isande vindar bitandes i kinderna kom vi halvvägs när vi hittade en fantastiskt fin grekisk restaurang och med skylten vinotek, perfekt för kvällmiddan. Med god mat och gott vin hade vi hopp om att överleva natten i vårt kalla rum. Det fanns inte så mycket annat att göra än att krypa ner under täcket. Uppfinningsrik sambo tog hårfönen och värme upp under täcket. 

Jodå, vi överlevde, men sängarna var inte speciellt sköna, vaknade man till under natten satt den inpyrda röklukten i näsan *urk*. In i duschen måste man ju gå även om det inte gör så stor skillnad, alla kläder har ju redan tagit åt sig av rumslukten. Men, frukosten var klart bättre än hotellet. Såg förresten att hotellet har en väldigt fin hemsidan som ger sken av ett helt annat hotell än det vi bott på. Undrar var de där rummen är? Innan vi går ner för att checka ut gör jag ett nytt försök att ringa hotellweb.se eller rättare sagt sunhotels som det tydligen är bokat genom (via hotellweb). Det är ju måndag morgon så chansen att någon svarar är väl lite bättre och jodå, den här gången får jag svar. Men blir inte speciellt väl bemött. Som jag skrivit tidigare, det var sista gången jag använde mig av hotellwebb.se. Det löste sig i alla fall så när vi checkar ut blir hotellet så billigt som det är och skulle vara. Bara tanken att det sämsta hotellet kunde ha blivit det dyraste hade ju verkligen inte känts okej. Men nu löste det sig och egentligen är det inte nåt som förstör vårt humör, det har vi inte tid med.

Eftersom klockan inte är mer än halv tio tar vi oss till tunnelbanan för att åka upp mot Alexanderplatz. Vid ingången till plattformen finns det biljettautomater, det är enda sättet att betala biljetten på. Det tar en liten stund men vi lyckas lista ut hur man gör. Innerstan är zon A men flygplatsen är zon B och biljetten gäller i 2 timmar så vi köper en zon B biljett redan nu. Den kostar 2,3 euro. Viktigt dock, man får inte glömma att stämpla biljetten i automaten vid ingången för det finns inget datum eller nåt klockslag på den man köper så det kan bli dyrt. Berlins tunnelbana består av ett antal fler linjer än Stockholms, alla i olika färger men ändå välidigt lika. Vi lärde oss redan i Tjeckien att se på ändhållplatserna och här är det inte bara ett namn på hållplatsen utan vi ser även att linjen har ett nr. Den vi börjar åka med heter U1 och vi ska sen byta mot U2.
Hållplatsen där vi byter består av 3 våningar - imponerande. Över huvudtaget är hela tunnelbanenätet imponerande. När vi ska gå av vid Alexanderplatz hör vi i högtalarna att det inte bara är byte till diverse tunnelbanelinjer utan även till buss mot Tegel (flygplatsen).
Vi som tänkt åka till Zoologiske garten och ta bussen där blir positivt överraskade, det här ger oss lite mer tid att strosa runt. Fast, det är ju inte helt klart var bussen går ifrån så vi får leta runt lite och hittar den ganska snart (efter diverse diskussioner). Bussen heter TXL och går var 7:e minut så vi behöver inte vänta länge. På busskylten står det att det är en jetexpress-buss men efter att ha åkt runt halva Berlin börjar vi undra om inte jetexpress betyder nåt annat på tyska. Å andra sidan så har vi tid, det är varmt och behagligt i bussen och vi får se lite mer av staden plus att vi redan är incheckade så vi behöver bara gå igenom säkerhetskontrollen. Med den här bussen får man räkna en halvtimme så den är nog mer lämplig att ta när man kommer och inte har en tid att passa och att man tar X9 eller 109 från Zoologiske garten när man ska till flygplatsen.

Utan några problem går vi genom säkerhetskontrollen och letar upp vår gate. Av någon anledning blir det sen boarding på flyget men allt flyter på smidig och vi blir bara några få minuter sena till Arlanda. Nu återstår bara att se om SJ ska hålla vad de lovar.

När vi landar har vi gått om tid innan tåget ska gå så vi sätter oss och tar en kaffe. Då kommer det ett SMS - från SJ! Vårt tåg har fått fordonsbyte och kommer att köras med loktåg därför gäller inte platsbiljetterna utan det är fri sittning. Suck. Tänker att det kanske är en bra idé att kolla om det håller tiden. Det gör det inte, det är just nu beräknat att vara 30 min sent. Men jag ser att det finns ett Upptåg som går om 15 minuter så jag drar iväg till SJs disk och förhandlar om att få ta det tåget istället. Det får vi. Då har vi ju chans att komma hem i någorlunda tid i alla fall. Det visar sig dessutom att dottern ska kliva på samma tåg i Uppsala, trevligt trevligt.

Väl hemma i Gävle går vi till Sakura och köper sushi. Den avnjuts hemma med lite bubbel. Det är ju ändå sista kvällen.

1 kommentarer

Helen

28 Feb 2011 11:16

Vilken resa ni gjort, helt underbar berättelse över allt som varit bra och kankse lite mindre bra :O).Kramar

Kommentera

Publiceras ej