Ett inte helt "traditionellt" polskt bröllop

1kommentarer

Nu har vi varit iväg. I helgen gifte våra vänner sig i Polen. Vi flög från Skavsta och kom fram i mörker och åkte hem i dimma.

Fredag kom vi alltså iväg - mot Katowice. Med på samma plan var ytterligare två bekanta från jobbet så vi skulle bli fyra som delade taxi. Inga problem att hitta en taxi och åka de fem milen till hotellet. Vi hade blivit rekommenderade att antingen ta taxi eller hyra bil. Varför förstod vi när vi kom fram. Våra planer att springa ner på stan efter frukost grusades genast, vi befann oss ute i "noware" med lite skog och vatten omkring oss. Installation på rummen och sen en öl i baren. Belysningen var väldigt knapp, man sparade nog in på de flesta lamporna. Att man sparade in märkte vi också på rummet för det var genomkylt eftersom elemetet var avstängt. Det slog vi på och lyssnade hela natten till brummandet då det slog på och av, på och av.

Frukost, en lite promenad i omgivningen, klädbyte och sen iväg i buss mot kyrkan som låg i Glowice, 3 mil därifrån. Nu såg vi i alla fall en del av landet. I bussen var det vi, våra vänner och en salig blandning av finnar och polacker. Eftersom brudgummen inte är katolik fick det bli en protestantisk kyrka. I sten. Den var iskall. Mina fötter försvann någonstans där under akten. En akt främsta på polska med inblandning av finska och engelska. .... ja jösses....

Så iväg till festen. In kommer brudparet och hurrar gör vi. Sätter oss till bords och börjar med soppa. Alla är nog lite hungriga vid det här laget för klockan är fyra och vi har inte ätit sen frukost. Vid den här tiden vet vi fortfarande inte att det är en fördel att inte ha ätit sen frukost.
Efter soppa kommer fat på fat på fat med potatis, kroketter, surkål, rödkål, sallad, gnochi, ett val på tre olika köttbitar, sås och säkert en hel del mer som jag bara inte kommer ihåg.
Mitt i maten! Börjar dansbandet (två män och en kvinna i rosa skjortor) höja rösten och nu är det dags för brudvals. Vi ser ner på våra tallrikar och tänker att "ja, man får väl äta kall mat sen då" för det är ju ofint att inte gå ut på dansgolvet. När brudparet svängt runt är det fri dans. *hmmm*

Tillbaka vid matbordet ser vi att tallrikarna är borttagna och med dem all maten *öh???*. Ja ja, okej tänker man, lite snopet men vi har väl ätit tillräckligt så när kakfat med olika "bakelser" kommer in tar vi en sån och kaffe.

Sen är det dans igen! När bandet spelat några låtar spelas en trudilutt som jag så småningom förstår har en text som antagligen säger "nu går vi till bords igen"... eller nåt. För vid bordet sitter vi nu åter. Då kommer det in kallskuret! Kött, fisk och div annat.

Dans! "Lekar" - t.ex alla tjejer i en ring och alla män i en utanför. Eller alla tjejer dansar i ring runt brudgum och "slåss" om att få dansa med honom, samma sak med bruden och männen.

Bröllopstårta!

Dans! Fjantiga lekar igen!

Mer mat! den här gången kött som brinner på tallriken som kommer in. Och nu är klockan väldigt nära midnatt. Under hela den här tiden har vi druckit vin och just nu står ytterligare en iskall flaska vodka på bordet Fram kommer också en ölpump och kvar på sidobordet står fyra champagneglas för den som vill dricka ur dem. Brudgummens finska far och hans gudmor håller tal. Polacker gör inte sånt, de leker tokiga lekar istället och serveringspersonalen uppfattar inte ens att det är någon som talar.

Dans! osv osv. Brudparet ser väldigt trötta och bleka ut. Vi är också ganska trötta (och mätta!) men ingen vet om det är okej att gå före brudparet eller inte. Till slut smiter vi iväg. Då är klockan halv ett.

Frukost nästa morgon möter vi ett brudpar som är nöjt men inte har så mycket kvar att säga, tröttheten hänger kvar förstås för att inte tala om vodkan *ha ha*. Bruden säger matt att när klockan var två gick de och la sig fastän det var några gäster kvar för då höll de på att kollapsa. Då inser jag att här går inte brudparet först, här går de sist. Vårt dåliga samvete kan vi lägga bort, vi gjorde dem en tjänst som gick när vi gjorde.

Någon större frukost blir det inte och jag kommenterar all denna mat vi ätit och får ett förvånat svar "tycker du att det var mycket? det var ju mindre än vad man brukar ha på ett polskat bröllop".

Alltså kortfattad sammanfattning: på ett polska bröllop äter man, dricker och dansar, allt i en salig röra.

1 kommentarer

Mia

31 Jan 2008 10:12

Hahaha vad var det jag varnade för! :) Visst är det en upplevelse men ack så omtumlande! Någon liten varning eller "så-här-går-det-till-beskrivning" skulle man kanske kunna få av någon av de inblandade INNAN bröllopet. Så man vet hur man beteer sig, när man ska gå där ifrån t ex.

Vi smet ju mitt i för vi har aldrig i hela vårt liv känt oss så malplacerade som då.

Kram gumman o Julle hälsar följande till Ofelia: Säg till din matte att testa barf nån gång. Det är mumsfillibabba!

Kommentera

Publiceras ej