Med ett propellerplan till Krakow

2kommentarer

Av någon konstig anledning så står det att boarding till vårt plan börjar redan 8:05 fastän planet inte går förrän 8:50. Ja nu är vi ju så tidigt på plats så för oss spelar det ju ingen roll. Terminalen är inte så stor och vi hittar gate 39 som är vår. Vid gate 38, som i princip behandlas från samma disk, står det att deras plan ska gå 8:55. Gate 40 och 41 som också ligger "vägg i vägg" har plan som ska gå 8:50 samt 8:55. Jag kan inte låta bli att undra varför man väljer att lägga fyra plan som ska gå nästan samtidigt bredvid varandra. Och mycket riktigt, mina farhågor för att det ska bli lite rörigt faller ju förstås in. Vi kommer knappt fram till vår gate eftersom det har bildats en kö till gate 40 och den går precis utanför vår gate. Någon i kön släpper fram folk och får ganska snart panik och blir rädd för att mista sin plats så han går fram ett steg och ställer sig ivägen. Gate 40 har inte ens börjat släppa på än så jag undrar hur han tänker. Vi kommer i alla fall igenom och utanför väntar en buss som sen tar oss på en rundtur runt flygplatsen. Eller en ganska lång rundtur och jag börjar förstå varför vi skulle ha så tidig boarding. Vi skrattar lite och undrar om det kommer att sluta med att de släpper av oss där vi började. Men efter en stund stannar vi framför ett väldigt litet propellerplan. Vi är en buss, inte ens full, och den fyller planet. Vi sitter på plats 18 som är näst sist i planet. Vi har platserna 18A och C men det visar sig att B inte finns och på andra sidan finns bara F och D. Mysko.

Planet gungar redan när vi står på marken men resan går bra både uppåt och nedåt. Dessutom verkar det som om vi har medvind för resan som ska ta 1 timme och tjugo minuter tar bara 1 timmer och fem minuter. Det verkar också som om mina öron föredrar ett sånt här mindre plan för det gör varken ont eller slår lock så som det gjorde när vi landade i Berlin.

Väl framme i Krakow kommer då det spännande momentet - kommer vår väska fram? Men jodå, en lite turkos väska rullar fram på bandet. Allt funkar som det ska. Ut från flygplatsen och in i en av gratisbussarna som ska ta oss till tåg/spårvagn. Bussen är fullknökad och jag fattar inte ens att vi lyckades klämma in oss. Snacka om att det då känns hur larvigt som helst när den går ca 500 meter (eller vad det nu kan vara) till en perrong där ett tåg modell modern spårvagn står. Vi konstaterar att den där bussen är ju till för den som har tungt bagage, hade vi vetat hade vi gått. Spårvagnen kostar 20 zloty för två personer och tar oss på ca 15-20 min in till centralstationen. Mycket smidigt. Vi försöker memorera vilken perrong vi går av på och kollar vilka tider den går åt motsatt håll inför söndagen. En gång varje halvtimme (20 över och 50). Det blir perfekt. Promenerar sen ut i nåt som visar sig vara Krakows största och modernaste galleria. Den är enorm, men jag vill ut på gatan och se var vi befinner oss och reka vilket håll vi ska gå åt.
Det visar sig att Krakow är väldigt promenadvänligt och avstånden tycks längre på kartan än vad de är i verkligheten. Ganska snart är vi vid den stora marknadsplatsen där det finns både sevärt, museum och små typ öppna bilar för citytours eller häst och vagn för den som vill ha det. Hard Rock Cafe ligger också här.

På torget, eller rättare sagt i byggnaden som står mitt på, sträcker sig en lång marknadsgata där diverse saker är till salu. Framför allt är det väldigt mycket bärnsten och hantverk. Det är verkligen en vacker genomgång.


Men vi traskar vidare och ser oss omkring. Incheckning på hotellet är inte förrän 14:00 så vi söker upp en restaurang där vi intar en öl och gulasch. Vi hinner också med en Kawa på filmstadens cafe innan vi söker upp hotellet.

Hotell Kossak visar sig vara ett riktigt fint ställe. Vi bor på femte våningen och utsikten är fantastisk över Wisla och Wawel. I rummet finns minibar, vattenkokare + kaffe, ett badrum med badkar, tv (förstås), säkerhetsskåp och sköna sängar. För att inte tala om gratis internet. Snyggt och fräscht helt enkelt och lite känsla av lyx. Ja, vi är jättenöjda.


Utsikt över Wawel som ska besökas imorgon.


Först en powernap sen ut och kolla in stan
I vår jakt efter nåt ställe att inta kvällsmaten hittar vi en trevlig pub med stort utbud av öl. Nu är ju inte jag någon ölmänniska men det går ju inte att gå förbi utan att sambon fått prova i alla fall en av de lokala sorterna.


Den här stan är inget för den som är mörkrädd, det finns många mörka gator och gränder samtidigt som det finns en hel del upplysta byggnader.


2 kommentarer

Svärsonen

20 Feb 2011 01:03

Jösses. Ni skulle behöva mig som reseledare. Då hade det inte varit någon överraskning vilken typ av flygplan ni skulle resa med. Haha!

Helen

20 Feb 2011 09:41

Haha vilken upplevelse att flyga i det planet, men i övrigt så verkar ni ha det fantastiskt. Håller tummarna för att ni får bra väder oxå med lite sol :D.



Kramar

Kommentera

Publiceras ej